Седам свјетских чуда модерног доба

Да су људи у стању направити свашта како би себи олакшали живот на Земљи, већ је одавно позната ствар. Како се човјек развијао тако је и својим дјеловањем утицао на развој властите околине, а чланови Америчког друштва инжењера бацили су се на посао како би међу њима изабрали седам чуда модерног доба.

 

Путовања 25.04.2012 | 09:38
Седам свјетских чуда модерног доба

Канал тунел Велика Британија/Француска
Овај тунел налази се испод Ла Манша и спаја Фолкстон у Енглеској и Кукеља у Француској. Састоји се од три тунела, два су с пругама за возове, а трећи је сервисни тунел. Дужина тунела је 50 километара од чега се 24 километра налазе испод воде. Возу је потребно тачно 35 минута како би дошао с једне стране тунела на другу. Градња тунела почела је 1973. године, а довршен је 11 година након тога, 1984. године.

ЦН торањ
Торањ се налази у Торонту у Канади, а изграђен је за потребе емитовања телевизијског и радијског сигнала те wирелесс сигнала који покрива цијелу регију. Висина му је 553,3 метара и тренутно је трећи по висини торањ на свијету. Градња је започела 1973. године а отворен је 1976. године.

Емпајр Стејт Билдинг
Када је отворен 1. априла 1931. године, био је највиша грађевина на свијету. Убрзо је постао симбол Њујорка, али и симбол људског успјеха у постизању немогућег. Са своја 102 спрата смјештен је на петој авенији а висина му је 448,7 метара. Титулу највише грађевине на свијету држао је од од 1931. до 1972. године.

Голден Гате
Мост који спаја Сан Франциско с округом Марин на његовом сјеверном дијелу. Након пуштања у промет, 1937. и службено је проглашен најдужим висећим мостом на свијету. Ту титулу држао је све до 1964. године. Укупна дужина моста је 2,7 километара, а висина изнад воде 67 метара. Кроз годину преко моста пређе 41 милион возила.

Итаипу брана
Смјештена на самој граници Бразиа и Парагваја брана Итаипу је највећа функционална хидроелектрана на свијету. Завршена 1984. године, а максимално годишње произведе 94,7 ТWх струје. Дужина бране износи 7760 метара. Прије изградње на том је подручју живјело 10 000 породица које су пресељене. Сама брана је изграђена на водопадима Гуаира који су тада престали бити највећи на свијету по протоку воде.

Холандски систем исушивања мора
Чак трећина површине Холандијее налази се испод нивоа мора. Холандјани су створили нове површине из Сјеверног мора помоћу система исушивања и брана. Нова површина названа је Флеволенд. Од 1927. до 1932. године трајао је процес исушивања и градње брана, а данас се на тој површини узгајају надалеко познати Холандски тулипани, али и живе људи.

Панамски канал
Овај 77 километара дуг канал скраћује пут многим бродовима и спаја Атлантски с Тихим океаном, чиме по неким мјерењима скраћује пут за 12.875 километара. Некад је Панамски канал службено био територија САД-а, али данас је припојен Панами. Потребно је отприлике 15 сати да би се бродом прошло кроз троструки систем канала, а половина тог времена отпада на чекање на ред.

 



 

Коментари / 0

Оставите коментар